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Alle Avocados, die ich in einem Jahr gegessen habe
All the Avocados That I Have Eaten in One Year
engl. version below

2023, Avocadopflanzen, Text, variable Dimensionen
Ausstellungsansicht Stockwerkprojects, Weimar

Avocado-Pflanzen sind soziale Wesen. Das wurde mir bewusst, als ich nach einer Trennung im Jahr 2022 in meine neue Wohnung zog. Sie sind nicht gerne alleine, wir teilen diese Gemeinsamkeit. Außerdem verwenden sie, so wie ich, weibliche Pronomen und verbrauchen zu viele Ressourcen, um als umweltfreundlich zu gelten. In diesem Aspekt sind wir uns ebenfalls ähnlich. Sie sind zu bedürftig, um als unabhängig zu gelten. Immer wenn ich länger als drei Tage unterwegs bin, muss ich jemanden finden, der sich um sie kümmert.

Jedem Samen, den ich im letzten Jahr mit der Frucht erworben habe, habe ich die Möglichkeit gegeben, zu einer Pflanze heranzuwachsen. Das an sich ist nicht besonders ressourceneffizient. Der Ressourcenbedarf multipliziert sich, weil Avocados viel benötigen, obwohl es nicht schwierig ist, sie zum Keimen zu bringen.
Tatsächlich kann ein Ende ein Anfang sein. Es braucht nur etwas Wasser und viel Geduld.

Unnötig zu sagen, dass jeder Samen unterschiedliches Potenzial in sich trägt. Dennoch ist es überraschend, wie unterschiedlich sie alle sind. Einige wachsen gerade, manche krumm, manche gebogen. Oft sprießen mehrere Triebe aus einem einzigen Samen, als ob sie um jeden Preis nicht alleine sein möchten. Aus einigen Triebe wachsen gesprenkelte Blätter. Einige haben harte Blätter, andere weiche. Einige Blätter sind schmal, andere rund. Avocadoplanzen reagieren empfindlich auf ihre Umgebung. Ändert sich ihr Standort oder die Beleuchtung, passen sie ihr Wachstum an, ihre Strategie. Es lohnt sich, genau hinzusehen.

Wir teilen intime Momente. Wenn ich sie gieße, höre ich ihre Blätter leise rascheln, beinahe unhörbar, aus Freude und aus Gier. Avocados sind zarte Wesen. Feuchtigkeit verdunstet schnell von ihren großen grünen Blattoberflächen, die so leicht von Sonnenlicht beschädigt werden. Und obwohl sie direkte Sonne nicht vertragen, sehnen sie sich nach unendlicher Helligkeit.

Umtopfen ist für die Avocados und mich eine besondere Gelegenheit, ein Moment des Dialogs. Ich frage: Wie geht es dir? Sie antworten, indem sie mir ihre Wurzeln zeigen. Ihre Wurzeln sind zart, weiß, robust, aber verletzlich. Mit meiner Ungeschicklichkeit und meinen hastigen Bewegungen breche ich leicht etwas ab. Besonders heikel ist es, wenn die Wurzel gerade erst zu wachsen begonnen und sich noch nicht verzweigt hat. Dann ist mit einem knackenden Geräusch alles vorbei. Manchmal wachsen die Wurzeln durch die Löcher im Topf, wenn er zu klein geworden ist. Dann erfordert es Fingerspitzengefühl, sie ohne Schaden herauszubekommen. Vielleicht ist die Arbeit an den Wurzeln für Avocadpflanzen, für Pflanzen im Allgemeinen, genauso unangenehm wie ein Zahnarztbesuch für uns – oder auch nicht.

Ich berühre die Blätter sanft aber bestimmt und versuche, mich dabei ganz auf den Kontakt zu konzentrieren. Ich spüre die Energie, die zwischen uns fließt. Beruht sie auf unserer Ähnlichkeit?

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Avocado plants are social beings. I became aware of this when I moved into my new apartment after a breakup in 2022. They don‘t like to be alone, we share this commonality. Furthermore, they, like me, carry feminine pronouns – and consume too many resources to be considered environmentally friendly. In that aspect, we are similar too. They are too needy to be considered independent, unfortunately.
Whenever I‘m away for more than three days, I need to find someone to take care of them.

I gave each seed I acquired with the fruit over the past year the opportunity to grow into a plant. This, in itself, is not particularly resource efficient. The resource demand multiplies because avocados require a lot, although they are not difficult to germinate.
Indeed, endings can be beginnings. It just takes some water and a lot of patience.

Needless to say, each seed carries different potential within. However, it‘s surprising to see how different they all are. Some grow straight, some crooked, some curved. Often, several shoots sprout from a single seed, as if they refuse to be alone at any cost. Some seeds yield nothing. Some shoots grow distinctive speckled leaves. Some have tough leaves, others have soft ones. Some are narrow, others are round. They are sensitive to their environment. If the location or lighting changes, they respond by altering their growth, their strategy.
It‘s worth looking closely.

We share intimate moments. When I water them, I hear their leaves rustle, almost imperceptibly, out of pleasure and greed. Avocados are delicate beings. Moisture evaporates quickly from their large green leaf surfaces, which are easily damaged by sunlight. And even though they do not tolerate direct sun, they yearn for infinite brightness.

Repotting is a special occasion for both the avocados and me, a moment of dialogue.
I ask, how are you doing? I address them in German using the informal form of address. They respond by revealing their roots. Their roots are delicate but robust, crisp, and vulnerable. With my clumsiness and hurried movements, I easily break something off. This is especially tricky when the root has just started and hasn‘t branched yet. Then, with a snapping sound, it‘s all over. At times, the roots have grown through the holes in the pot, when it has become too small. Then it requires finesse to get them out without causing damage. Perhaps working on the roots is as unpleasant for avocado plants, for plants in general, as a dental visit is for us – or perhaps not.

I gently but firmly touch the leaves, trying to be fully conscious of the contact. I can sense the energy flowing between us. Does it arise from our resemblance?

Ayumi Rahn has grown plants from the avocado seeds of all the avocados she consumed over the past year. They have now become individual protagonists in an artwork, showcasing their different stages of growth, some several centimeters tall, others just sprouting from the seed, and varied shapes. Alongside a personal text, Rahn aims to draw attention to the moment when the avocado transitions from being a fruit to a new life as a plant, inviting contemplation on the connection between consumption and the cycles of nature.
Just as avocado plants require many resources to thrive—water, sunlight, nutrients from the soil—we, as humans, also depend on a variety of resources and face the challenge of utilizing and renewing these resources sustainably to achieve a balance between our lifestyle and the preservation of nature's continuity.
Instead of consuming the avocado and ending its existence, the act of consumption marks a point of transformation. From the seed emerges a plant that symbolizes a new life cycle. This not only encourages reflection on our resource consumption and making conscious decisions for a more sustainable future. It demonstrates that as individuals, we have the opportunity to recognize moments of change and support the potential for renewal.